Gezondheid

2001 Gezondheidseffecten: vochtige woningen en de luchtwegen.

Bij deze berekening is ervan uitgegaan dat in alle vochtige woningen de blootstelling aan allergeen zo hoog is dat gezondheidseffecten kunnen optreden.

* * *

Kwartsstof en andere kankerverwekkende en mutagene stoffen - Carcinogeen

* * *

Asbest

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen dat is opgebouwd uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Asbest is in het verleden, en dan met name in de periode tussen 1955 en 1978, veel toegepast in woningen. En dat is niet voor niets, want asbest heeft een paar heel goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen, isolerend en ook nog eens goedkoop.

Pas veel later, in de jaren '90, werd bekend dat asbest ook nadelen heeft; het kan grote risico's voor de gezondheid met zich meebrengen. De met het blote oog onzichtbare asbestvezeltjes kunnen namelijk, wanneer ze worden ingeademd, diep in de longen doordringen en op termijn bepaalde vormen van longkanker veroorzaken. In Nederland sterven naar schatting jaarlijks zo'n 700 mensen aan kanker die is veroorzaakt door blootstelling aan asbest. Een serieus probleem dus.

In en om veel huizen die gebouwd zijn in de periode 1950-1980 is asbest toegepast, vaak in de vorm van asbesthoudend cement. Asbestcementplaten bevinden zich vooral in de gevels, in het dakbeschot, in en rondom schoorstenen, in of bij de cv-installatie, op galerijen van flats en als golfplaatdaken op schuren en garages. Daarnaast is het regelmatig toegepast als brandwerend board in met name garages en rondom cv-ketels, maar soms ook tegen binnenplafonds. Ook in sommige soorten vinylzeil (geproduceerd tussen 1963 en 1980 en verkocht tot en met 1983) en in een bepaald type oude, harde vinyltegels komt asbest voor.

* * *

"Kanker is een Schimmel" door Dr. Tullio Simoncini Oncoloog

Het boek ?Kanker is een schimmel? licht toe hoe een schimmelinfectie altijd de basis vormt voor ongeacht welke neoplastische vorming en dat deze zich tot in het oneindige probeert te verspreiden binnen in een organisme. De groei van de schimmelkoloniƫn, samen met de reactie van de weefsels die zich proberen te verdedigen tegen de invasie, bepalen de tumor.

Bron: 2008 kankeriseenschimmel.nl - De ontdekker is geroyeerd, is kanker een schimmel? - Behandeling: Simoncini revisited

* * *

?Schimmels in huis kunnen kanker veroorzaken?

GENT - Schimmels in huizen produceren giftige stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. De woning droog houden en goed luchten is dus absoluut noodzakelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Barbara Delmulle van UGent, die de binnenlucht in gebouwen onderzocht.

De onderzoekster ontdekte dat sommige schimmels kankerverwekkende stoffen afscheiden.

Sommige typen zijn aangemerkt als kankerverwekkend door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek. Van andere typen is onbekend of ze kwaad kunnen. Onderzoek moet nog uitwijzen hoe groot het gevaar precies is.

Al langer is bekend dat het 'Sick Building Syndrome' (SBS) kan zorgen voor vage symptomen zoals irritatie van de neus- en oogslijmvliezen, hoofdpijn, dermatitis, lusteloosheid en andere kwalen. Deze symptomen zijn te wijten aan het verblijf in een gebouw met slechte luchtkwaliteit en worden vaak geassocieerd met schimmelgroei.

Tot nu toe zijn er echter nog geen duidelijke oorzaken bekend van het syndroom. Dit in tegenstelling tot 'gebouw-gerelateerde ziekten'.

Vocht in gebouwen wordt in verband gebracht met ademhalingsstoornissen. Mijten zouden hierin een rol spelen maar ook schimmels en bacteriƫn. Schimmels produceren namelijk mycotoxinen of schimmeltoxinen, dit zijn uiterst giftige stoffen (toxinen) die infecties en allergie? veroorzaken.

Nagenoeg alle woningen hebben te kampen met vocht en schimmelgroei, zeker op risicoplaatsen zoals badkamer, kelder of wasplaats. Naast het goed isoleren van woningen, is het uiterst belangrijk om de woning goed te luchten en droog te houden om schimmelgroei te voorkomen.

Bron: GezondheidsNet.nl - 13-01-
2009

 * * *

Google query: Schimmels giftige kankerverwekkende stoffen afscheiden mycotoxinen aflatoxin

Google query: Aflatoxine kanker.

Google query: Aflatoxine kanker schimmel

Google query: Candida kanker

Google query: Candida kanker schimmel

Google query: Endocytose kanker

Google query: Endocytose kanker schimmel

Google query: Fagocytose kanker

Google query: Fagocytose kanker schimmel

Google query: Mycotoxinen kanker

Google query: Mycotoxinen kanker schimmel

Google query: Toxinen kanker

Google query: Toxinen kanker schimmel

Google query: Toxico?en kanker

Google query: Toxico?en kanker schimmel

Google query: Kwartsstof kanker

Google query: Astbest kanker

Google query: .

Google query: .

Google query: .

Google query: .

 

Home index pagina