MEDIA ALERT

Voorbij de standaardbeveiliging

Tips voor veilige draadloze thuisnetwerken

Steeds meer mensen maken thuis gebruik van een draadloos netwerk voor het delen van apparaten, documenten en internetverbindingen. Deze draadloze netwerken brengen echter veel veiligheidsrisico?s met zich mee. Draadloze netwerkproducten moeten steeds geavanceerdere beveiligingsfuncties bevatten die ervoor zorgen dat gebruikers hun digitale voordeur niet open laten staan. WifiHw geeft gebruikers drie tips voor het beveiligen van het draadloze thuisnetwerk tegen ongewenste gasten.

Blokkeren van SSID-broadcasting

Het blokkeren van SSID-broadcasting weerhoudt het netwerk ervan zijn beschikbaarheid uit te zenden. Als iemand anders kan zien dat een draadloos netwerk beschikbaar is, kunnen zij gebruik maken van de betreffende verbinding. Het is verrassend eenvoudig om beschikbare netwerken te achterhalen. Het enige dat men hoeft te doen is een woonwijk doorrijden met een laptop die gebruik maakt van een draadloze client. In de meeste straten zul je moeiteloos draadloze netwerken vinden die hun beschikbaarheid kenbaar maken. Het blokkeren van SSID-broadcasting voorkomt dat het netwerk makkelijk zichtbaar is voor buitenstaanders.

Encryptie

Encryptie kan vergeleken worden met het afsluiten van de deur naar het netwerk. Iedere computer op het netwerk heeft een code waarmee toegang tot het netwerk verkregen wordt. Er bestaan verschillende vormen van encryptie, waarvan sommige veiliger zijn dan anderen. De meest gebruikte methoden zijn WEP en WPA waarvan WPA de veiligste methode is. Bij de keuze voor de encryptiemethode moet de gebruiker nagaan of alle draadloze apparatuur in het netwerk deze methode ondersteunt.

Het mogelijk maken van adresfilters

Iedere netwerkkaart heeft een uniek identificatienummer, het zogenoemde Media Access Control (MAC)-adres. Dit adres wordt gebruikt als een betrouwbare vorm van netwerkbeveiliging. Door een lijst van geautoriseerde MAC-adressen op te slaan in het draadloze access point of de router, krijgen alleen geautoriseerde gasten toegang tot het netwerk. Iedere poging om het netwerk op te komen met een MAC-adres dat niet geautoriseerd is wordt dan afgewezen.

Voor een overzicht van de hoeveelheid draadloze netwerken die nog steeds niet beveiligd zijn kunt u kijken op www.wardrivemap.nl. Dit levert het bewijs dat er op dit moment nog steeds veel netwerken geen gebruik maken van de juiste beveiliging.